1.Bahan-bahan:
5 tangkai petai Cina
30 biji lada hitam 2 biji telur ayam kampong (kuningnya sahaja)
Cara-caranya:
Ambil biji petai dan jemur sehingga kering. Tumbuk halus-halus.
Setelah itu lada hitam juga ditumbuk sehingga halus.
Campurkan kedua-dua bahan itu ke dalam cawan dan masukkan kuning telur serta madu asli.
Kacau kesemuanya dan minum sehingga habis berserta dengan hampasnya ulang setiap hari.
2.Bahan-bahan:
1 biji limau nipis
1 biji telur ayam kampong (kuningnya sahaja)
Sedikit gula merah
Perah air limau nipis dan ambil airnya.
Campurkan kuning telur dan kacau hingga rata. Masukkan gula merah dan kacau. Minumlah seminggu sekali.
3.Bahan-bahan:
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Kuning telur
Segelas air
Cara-caranya:
Hancurkan bawang merang dan bawang putih sehingga halus. Masukkan kuning telur dan air.
Redus sehingga mendidih dan hendaklah diambil sebelum makan malam.