Resepi 4:
Akar adas/akar alang-alang 0.5 gram
Kuning telur ayam kampong 2 butir
Lada hitam 25 butir
Madu asli 1 camca makan
Seulas bawang putih 1 ulas
Sediakan 3 mangkuk. 1 mangkuk air rebusan akar adas/akar alang-alang. Cara membuatnya secawan direbus bersama segenggam (15 gram) akar adas/akar alang-alang tersebut hingga mendidih. Kemudian ditapis. Air rebusannya masukkan dalam mangkuk yang telah disediakan.
Mangkuk yang ke-2 untuk mengisi lada hitam yang telah ditumbuk halus.
Mangkuk yang ke-3 untuk mengisi campuran kuning telur, madu asli dan bawang putih yang telah ditumbuk halus, mengikut sukatan yang ditetapkan tersebut di atas. Kemudian dikacau dengan camca kecil, setelah lumat, masukkan bersama ke-3-3 bahan ramuan itu dalam mangkuk berisi serbuk lada hitam.
Dalam keadaan masih suam, minumlah ramuan itu. Boleh diminum pada waktu pagi atau petang.