Khasiat Pokok Mengkudu
MORINDA citrifolia atau mengkudu, begitu dihargai di kawasan tropika dari segi khasiat ubatan. Di Negara kita, pucuk mengkudu direbus dan dimakan bersama sambal belacan sebagai ulam. Pucuk, daun, buah, kulit dan akar pohon mengkudu boleh digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit.
Khasiat Ubatan
Kulit dan akarnya mempunyai sejenis getah berwarna kuning digunakan sebagai antiseptic, membersih luka dan mengubati deman malaria. Air rebusan akar dan kulit kayu ini dijadikan air mandian penyegar deman, membersih luka dan digunakan semasa menyambut kelahiran bayi.
Daun Dan Pucuk
Di Malaysia, daun mengkudu yang dilayur diletakkan pada dada dan abdomen untuk rawatan batuk, mual, pembesaran limpa dan perut memulas. Masyarakat Filipina menggunakan cairan daripada daun mengkudu dalam rawatan penyakit radang sendi. Daun mengkudu digunakan juga dalam rawatan disenteri di kalangan masyarakat Kepulauan Solomon dan Taiwan.
Buah
Buah mengkudu dimakan dengan garam, sebagai rawatan untuk sakit sengal-sengal pinggang, asma dan disenteri. Sesetengah masyarakat di Jawa, Indonesia, menggunakan jus buah mengkudu bagi menyembuhkan batuk, deman berhempedu, pembesaran limpa, sukar buang air kecil dan kencing manis. Buah mengkudu dikatakan sebagai antihelminitik dan emenagog (bahan yang berupaya melancarkan aliran haid), manakala buah yang muda adalah emetic (ejen muntah).
Kulit
Rebusan kulit pokok mengkudu merupakan astringen (Bahan yang boleh mengecutkan tisu dan saluran darah) dan digunakan bagi merawat malaria. Rebusan kulit merupakan astringen terhadap masalah usus. Campuran kulit, akar dan buah boleh digunakan untuk membersih luka. Masyarakat New Guinea menggunakan campuran kulit akar yang mengandugi pigmen kuning, sebagai antiseptic. Di Kepulauan Solomon pula, kulit mengkudu adalah antara bahan yang digunakan semasa bersalin.
Komposisi Zat Makanan Bagi 100g Bahagian Yang Boleh Dimakan.
|